Endüstride kullanılan dikiş teknolojileri: KUKA endüstriyel robotları araştırma pavyonu üretiyor
Stuttgart Üniversitesi, biyonik incelemeleri yenilikçi robot kontrollü üretim yöntemleri ile birleştiriyor
Aşırı büyük bir kum doları gibi: Stuttgart Üniversitesinin bitmiş araştırma pavyonu. Resim: ICD/ITKE Stuttgart Üniversitesi
Robot, bükülmüş kontrplak şeritlerini istenilen geometrik konfigürasyonda sabitleyerek ve ardından dikiş makinesinden geçirerek yardımcı olur: Bu işlem adımında KR QUANTEC serisinden olan KUKA robotu Stuttgart üniversitesinin araştırma pavyonunun yapımını desteklemiştir. Bilgisayar Tabanlı Tasarım Enstitüsü (ICD) ve Taşıyıcı Konstrüksiyonlar ve Konstrüktif Tasarım Enstitüsü (ITKE) bunun için ilk kez ahşap konstrüksiyonlar için endüstriyel dikiş makineleri kullanmaktadır.
Ortaya çıkan, çok hafif ahşap kabuk, kum dolarının yapısal biçiminden esinlenerek tasarlanmıştır. Kum dolarları, deniz kestanelerinin bir alt türüdür. Bu örnek, konstrüksiyon ve yapı prensiplerinin teknik aktarımı için çok uygun olması nedeniyle seçilmiştir.
ROBOT KONTROLLÜ DIKIŞ TEKNOLOJISI YARDIMI ILE YENI GELIŞTIRILMIŞ DIKIŞ TEKNOLOJISI
Başlangıç malzemesi ince kaplama şeritleridir. Bu şeritler düz, bireysel olarak üretilmiş kontrplak plakalarına lamine edilmiştir. Böylece yapı elemanları esnek şekilde biçimlendirilebilmiştir. Bu süreç adımından sonra KUKA robotu sürece dahil olarak bükülmüş kontrplak şeritlerinin belirlenmiş geometrik konfigürasyonda sabitlenmesinde yardımcı oldu. Robot, ardından gerçekleşen dikiş sürecinde bükülmüş şeritleri dikiş makinesinden geçirdi ve şeritleri birleştirdi. Özel olarak programlanmış yazılım sayesinde robot ve dikiş makine kumandası birbirleri ile bağlanmışlardı. Bu ara birim, robota her zaman iş parçasının güncel pozisyonunu ve dikiş makinesinin durumunu algılamasına ve hareketleri senkronize etme imkanı vermiştir.
KUKA ENDÜSTRIYEL ROBOTU, YENILIKÇI VE BÜYÜK AHŞAP KONSTRÜKSIYONLARIN ÜRETILMESINE IMKAN SAĞLADI
Endüstriyel robot, pavyon için toplam 151 farklı parçayı önceden hazırladı. Parçalar 30 ile 75 cm arasında bükülme yarı çaplarına sahip. BU hafif yapılı konstrüksiyon 780 kg ağırlıktadır, 9,3 m genişliğe sahip ve toplamda 85 m² alanın üzerini kaplamaktadır. Genel olarak bu yeni araştırma pavyonu malzeme, biçim, alan, taşıyıcı yapı ve robot kontrollü üretimin karşılıklı etkileşimi yenilikçi ahşap yapıların oluşmasına neden olabildiğini göstermektedir